Yazar ve eğitmen Ünal Güner’in son kitabı Güzellik Tohumu, içimizdeki, ağaç olma potansiyeline sahip güzellik tohumlarını yeşertmek üzere yazılmış çok farklı bir kitap. Güzellik Tohumu, bir çıkış yolu arayan, hayatını anlamlandırmak isteyen, yeni bir sabaha günaydın demek niyetinde olan herkes için eşsiz bir kılavuz niteliğinde:
“Coğrafi olarak bakıldığında Türkiye’deki hal, kendi kıymetini az biliş halidir… Değersizlik duygusuna karşı yoğun bir bağlılık söz konusudur. Bu topraklardaki insanlar aslında çok güçlüler. Ne var ki yüzyıllar boyunca sindirilerek komplekse itildiler. “Bu insanlar bir şey yapamaz. Herkes yapabilir ama bunlardan olmaz” dendi ve insanlar sindirildi.
Rusya’da bir araştırma yapılmış. Musevi gençlerin çok daha zengin ve çok daha güçlü olduğu tespit edilmiş, nedenleri araştırılmış. Rus çocuklarının neden aynı başarıyı gösteremediğinin açıklamasını bulmaya çalışmışlar. Sonunda ne çıkmış ortaya dersin?
Ruslar, çocuklarını çok eleştiriyorlarmış. Musevilerse yanlış yaptıklarında bile, “Benim akıllı evladım, şöyle yapabilirsin, şunu deneyebilirsin. Sen çok akıllısın, yeteneklisin…” gibi olumlu sözlerle onları motive ediyorlarmış.
Kendi annelerimizi hatırlayalım…
“Sen yapamazsın! Sen şöylesin, böylesin!”
İşte bizim kodlamalarımız bu evrelerde başlıyor.
Peki, anne o kodlamayı niye veriyor çocuğa?
Çünkü kendisi de aynı kodu aldı.
Ayrıca anne, bu kodlamayı yaparak bilinçaltında “Bizi bırakıp gitme!” diyordur çocuğa. “Bağlarını bırakma…”
Hiçbir anne bu telkini bilerek vermez, ama aile birliğinin bozulmasını da istemez. “Sen de bizim gibi ol ki çok fazla ileriye gitme, böylece aile birliğimiz bozulmasın…”
Hepimizin annesinin kodlarında bu var, dolayısıyla bizlerde de var. Dönüştüremediğimiz sürece de kalacak.
Her anne, çocuğu hem daha iyi okusun, daha iyi çalışsın ister hem de onu kaybetmekten korkar. Sonuç olarak bu sayede, bu coğrafyanın çoğunda değersizlik duygusu vardır. Hepimiz bu sonuçla ilgili sorumluluk taşıyoruz elbette.
Unutma ki değerli hissettiğin anda değerleneceksin. Değerlendiğin anda o gücü taşıyabilecek donanımın da olmalıdır. Korkunun seni aslında koruduğunu bilmelisin.
Ancak aynı duygunun seni aşağı çektiğinin de farkında olmalısın. Korkunun negatif enerji oluşturduğunun ve sevgiyi azalttığının farkına varmalısın.
Duyguların kıymetli alanlarındır, öncelikle duygularını kucaklamalısın. Korkunun seni aslında koruduğunu bilmelisin. Ancak aynı duygunun seni aşağı çektiğinin de farkında olmalısın. Korkunun negatif enerji oluşturduğunun ve sevgiyi azalttığının farkına varmalısın.
“Gayet işe yarayan, koruyan bir güçtü de neden zarar da veriyor?” diye de düşünebilirsin. Bu da seni şu sonuca götürsün:
Duygunun kendisi tek başına kötü değildir. Duyguyu kullanma şeklin veya o duygunun esiri olup olmaman zarar vericidir.
Her duygu hali, birtakım düşünce kalıpları oluşturur. Aileden aldığın duygu mirasları, ailede seyrederek öğrendiklerin, ailenin sana verdiklerini yaparak onaylarını almak istemeye sürükler seni böylece onların duygu ve inanç sistemlerini alırsın.”