Yiyecekleriniz ilaçlarınız olsun
Hepimiz zaman zaman kilo problemi yaşayabilir ya da vücudumuzda bir takım sorunlar yüzünden hayatımızdaki önceliklerimizi değiştirmek zorunda kalabiliriz.
Dileğimiz sağlığımızın korunduğu, keyifli bir hayat sürmemizdir. Ancak kimi zaman bir diyet beklentisi içinde dışarıdan bir reçete isteyebiliriz.
Bir diyet formülü beklentimiz, otokontrolü kurmakta dışarıdan yardım almaya ihtiyaç duyan tarafımızdan kaynaklanır. Oysa bir beden hem kendine münhasırdır hem de zaman içinde kendi içinde de farklılıklar gösterir. Bazen canımız hiçbir şey yapmak istemezken bazen yerimizde duramayız. Biz kendi içimizde sabit değilken hepimize uygun bir sistemin olması elbette oldukça zordur. Vücudun ihtiyaçlarını doğru algılayabilmek için kendi bedenimizin, hislerimizin ve ruh halimizin farkında olmamız yönümüzü bulmamızda işimizi kolaylaştırır.
Bizden daha iyi kim bilebilir?
Uzak Doğu uzun gözlemler sonucu bu doğal akışı tanımlamış ve adına element sistemi, demiştir.
Bu doğadaki akışla bedendeki akışın benzerliği ile mekanlara, hastalıklara ve olayların algılanmasına rehberlik eden sisteminden daha önce bir iki yazıda bahsetmiştik.
Bir yerde bir aksama olduğunda sistemde sırayla diğer bölgelerde aksamaya neden olduğunu biliyoruz. Bu sefer hangi gıdalar hangi organlara iyi gelir yada gelmez onu anlatalım.
Toprak Elementi: Mide ve Dalak
Aşırı şekerli ve asitli gıdalar mide ve dalağa zarar verir. Asitli tüm içecekler, tatlandırılmış meyve suları, şerbetler dalak için iyi değildir.
Sebzelerden kabak ve balkabağı mide ve dalak için idealdir. Sarı gıdalarda yine toprak elementi için oldukça faydalıdır. Pişirilme biçimi sağlıklı olmalıdır.Buharda haşlanmış yada zeytinyağında pişmiş, patates, kabak, balkabağı, mısır vb…
Midesinde ekşime ve gastirit gibi rahatsızlıkları olanlar çiğneme eylemlerinin hakkını vererek bu sorundan kurtulabilirler. Tükürük alkalidir ve yeterince çiğneyerek midenin işini kolaylaştırabiliriz.
Kahverengi pirinç, bulgur, lahana, karnabahar, kereviz, şalgam, siyah turp, soğan, sarımsak, zencefil gibi bitki ve sebzeler metal elementini güçlendirir.
Lifli besinler kalın bağırsağı süpürerek atık maddeleri dışarıya taşırlar.
Yürüyüş ve egzersiz hem akciğere hem de kalın bağırsağa iyi gelir.
Kırmızı et sindirimi ve özellikle kalın bağırsağı yorarak orada ki metal enerjisini zayıflatır.
Kalın bağırsağında sorunu olanlar, akciğer rahatsızlığı yaşayanlar yağlı besinler başta olmak üzere, et, süt ürünleri, yağlı balıklardan uzak durun.
Su: Böbrek ve Mesane
Fasulyeler, az tuzlu tatlar, tahıllar, yosun, deniz börülcesi, karabuğday gibi besinler böbrek ve mesane için idealdir. Böbreklerinizin yorulduğunu hissettiğinizde zencefili demleyerek çay olarak içebilirsiniz.
Ağaç: Karaciğer ve safrakesesi
Yağ ve yağlı yiyecekler, alkol, rafine ürünler, kızartmalar, fast food yiyecekler ağaç elementi için iyi değildir. Karaciğer ya da safrakesenizde probleminiz varsa bol yeşillik, az yağ (mümkünse sızma zeytinyağı) hayvansal gıdalardan uzak bir beslenme ile ağaç elementini güçlendirerek sağlıklı bir bedene kavuşabilirsiniz. Ekşimsi tatlar karaciğer için oldukça idealdir.
Ateş Elementi: Kalp ve ince bağırsak
Aşırı baharatlı yiyecekler, kızartmalar, çok acı gıdalar, yağlı etler,serinletici besinler ve aşırı hayvansal ürünlerin tüketimi ateş elementini zayıf düşürür. Ateş elementini güçlendiren hafif acılar, hafif baharatlı tatlar, ısıtıcı yiyecekler, kırmızı mercimek, kırmızı renkli gıdalar ateş elementine dolayısıyla kalp ve ince bağırsağa iyi gelir.
KISACA ELEMENTLERİN TEMSİL ETTİĞİ DUYGULARA BAKALIM
ATEŞ: Neşe ve histeri. Bu elementte zayıflama olduğunda neşelenmekte zorlanırız. Aşırı uyarılmış bir ateş enerjisi de duygusal patlamalara sebep olur.
TOPRAK: Şefkat, duygusallık, empati yeteneği. Zayıflamış bir toprak enerjisi olan kişi fazla düşünceli, duygusallaşmış ve empati yeteneğini kullanmakta zorlanmaktadır. Aşırı uyarılmış toprak elementi ise kişiyi sulu göz olarak tanımlatacak ölçüde duygusallaştırmıştır, alınganlık artmış, disipline olmaktan zorlanır.
METAL: Üzüntü. Keder halinde bir ruh hali metal elementinin zayıfladığını anlatır. Geçmişte yaşadığı olayların tesirini bir türlü bırakamayan kişiler kalın bağırsak ve akciğer problemleri görülür.
AĞAÇ: Öfke. Ağaç elementinde sorun olduğunda kişi öfke ve kin duygusunun esiri olur.
SU: Şaşkınlık ve Korku. Stres, korku ve şaşkınlık duygularının yoğun yaşanması kişinin böbrek ve mesane sistemine zarar verir. Bir başka bakış açısı ile korku, şaşkınlık ve kararsızlık yaşayan insanların su elementi ile ilgili sorunları vardır, diyebiliriz. Aşırı stresli, gergin günlerin sonunda böbreklere özel ilgi gösterilmelidir.
Merhaba hangi elemen olduğumuzu nasıl buluruz ? Rahatsızlıklarımızdanmı yola çıkmalıyız ? Ve elemente göre o ğıdalaramı agırlık vermeliyiz ? Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim
Merhaba, okuduğum yazınıza gore aşırı uyarılmış toprak elementi durumu yaşıyorum. Bunun dengelenmesi için bana bir tavsiyeniz var mı acaba?
Teşekkür ederim.
selamlar, videolarinizi fark edeli cok olmadi ancak aciklayici yol ve yontemleriniz,dinlerken,izlerken sanki anlatiklatinizi icten ice,kendimce biliyormusum da siz bana hatirlatiyorsunuz gibi hislerle kendimde hicbir direnc ,elestiri olusmadan kabul edebiliyorum.nazar konusundaki videonuzu da izledim,bununla ilgili bircok video izlememe,arastirmama ragmen.bu konuyu bu sekilde hicbir soru isareti ya da suphe olusmadan aciklamaniz icin de ayrica tesekurler.kitabinizi da siparis ettim,calismalarinizin takipcisiyim,Allah hayirli ilminizi ve ilminizle yasayacak gucunuzu artirsin.iyiki varsiniz.